zondag 23 oktober 2011

Geluidsfragmenten


Op de onderstaande twee websites kun je geluidsfragmenten  beluisteren.
Hoe het geluid klinkt voor een CI-drager en hoe het 'origineel' klinkt. (Op de 2e website zijn de geluidsfragmenten het makkelijkste om te 'vinden')



    Het meest interessant is de (overigens Engelstalige) fragmenten te beluisteren, die gebaseerd zijn op het aantal kanalen. Je zult zien dat de voorbeelden gaan tot acht kanalen (vergelijkbaar met acht elektroden). Uit onderzoek is gebleken dat een aantal van acht kanalen al voldoende is om spraak te kunnen verstaan. Uiteraard heeft dit ook te maken met iemands hoorverleden. Het gaat er tenslotte ook om wat iemand (of eigenlijk: zijn brein) met het geluid kan. In het algemeen zullen mensen die na hun geboorte in ieder geval enkele jaren normaal gehoord hebben, sneller de geluiden via hun CI leren herkennen en uiteindelijk meer mogelijkheden ermee hebben dan mensen die sinds hun geboorte ernstig slechthorend of doof zijn.

     De spraakfragmenten die te maken hebben met de insertiediepte ('insertion depth') zijn minder relevant; daarbij gaat het om hoe diep de elektroden zijn ingebracht in het slakkenhuis. Dit heeft vooral gevolgen voor de frequenties die aan de gehoorzenuw doorgegeven worden.



Op deze site kan men min of meer dezelfde zin via een variabel aantal elektroden beluisteren. Bovendien is het mogelijk naar een muziekfragment te luisteren. Even ter verduidelijking, met 'cochlear implant with FM' wordt bedoeld dat er een rechtstreekse verbinding bestaat tussen de geluidsbron (bv. de CD-speler) en het CI.


1 opmerking:

  1. Toch leuk dat ik nog even bijgepraat wordt over wat op het werk ook te horen is geweest !! Die muziek met aansluiting op de CI klinkt best goed !! Heb jij ook een ding die je daarvoor nodig hebt??

    Claudia

    BeantwoordenVerwijderen