zondag 11 december 2016

De eerste indrukken met de Kanso

Vrijdagmiddag 9 december j.l. heb ik de nieuwe geluidsprocessor gekregen. De Kanso.
Voor de revalidatietherapeut was het haar eerste keer om de Kanso te laten zien aan een cliƫnt. In Nijmegen ben ik de derde persoon die de Kanso krijgt.
Voordat het afgeregeld werd, werd het programma waarmee ik hoorde via de Nucleus 5, op de Kanso gezet. Nou dat klonk erg 'blikkerig'. Het warme geluid, waar ik aan gewend was, was weg.
Gelukkig klonk het geluid na de nieuwe afregeling wat meer 'echter' en vooral verhelderend. Alles weer wat scherper. Wow wat een verbetering. Het verschil was meteen te merken.
Twee uur heb ik daar gezeten. Vol goede moed naar huis. Onderweg naar huis werd ik erg moe, kakte in. Het was intensief. Ik miste de afslag richting Den Bosch nog ook.

Nu wil ik mijn ervaring met de Kanso delen. Vrijdagavond reken ik niet meer mee. Als je moe bent, dan kan je niet veel meer hebben qua geluiden, althans dat heb ik.
Gisteren, zaterdag reed ik in de ochtend naar mijn werk. Ik had het gevoel dat de raam open stond. Het geruis van de wind. Dat heb ik nooit met de Nucleus 5 ervaren/gehoord. Het kan natuurlijk zijn dat je weer moet wennen aan de geluiden die nu weer wat harder klinken. Het filteren van geluiden heb ik nooit goed gekund. Alles komt even hard binnen.
Met de Nucleus 5 gebruikte ik af en toe ook de lawaai-stand. Vooral in de eerste twee jaren dat ik een CI had. Later steeds minder. Met de Kanso heb ik een soort scan-programma naast de gewone programma. Is een beetje vergelijkbaar als lawaai-programma. Filtert de continue harde geluiden. Even uitproberen dus.
In de middag de gewone dingetjes thuis gedaan. Oa ook boodschappen doen. Ik draag de processor onder mijn haren.
Irriteer-dingetje 1, als ik mijn hoofd draai of beweeg, dan schuiven mijn haren over de microfoon en hoor je geritsel. Microfoon van de Kanso zit op de processor, dus niet meer achter je oor. Oplossing zou kunnen zijn dat je de processor op je haar vast zet. Persoonlijk vind ik dat niet prettig. Het hoeft niet altijd 'gezien' te worden. En voor mijn gevoel 'beschermt' je haar de processor ook een beetje.
CI al vroeg ik de avond uitgedaan.

Vanmorgen had ik irriteer-dingetje 2; Nucleus 5 kon ik zo aandoen, als ik mijn haar gedaan had. Nu moet ik eerst de Kanso vastzetten met haarclipje, onder mijn haren, daarna kan ik pas mijn haar doen. Ach daar valt aan te wennen..

Mezelf gereed maken om te gaan hardlopen. Petje op; nee dat met de Kanso op mijn hoofd zit het niet lekker. Hmm, irriteer-dingetje 3. Voor het hardlopen toch maar even de Nucleus 5 ingedaan. Je ziet op de foto ook de verschil in dikte van Kanso en Nucleus 5. Hoewel bij de Kanso zit ook een haarband erbij, die je over je Kanso kan doen met sporten. Persoonlijk vind ik dat niet prettig. Wat voor oplossing zou daarvoor kunnen?

Er kwam een vraag voorbij op het forum van cochleair-implantaat-lotgenoten, over hoe ik muziek nu ervaar. Daar kom ik later nog op terug.

Eerste indruk: Qua geluid fijn, verhelderend, scherper, een verbetering. Qua gebruiksgemak mmwahh..

Verder wil ik me ook verdiepen in het batterij-gebruik. In de Kanso zitten twee batterijen. Uitgerekend is dat je daar ongeveer 59 uur mee doet, afhankelijk welk programma je gebruikt. Dat zou neerkomen op 2,5 dag. Met de Nucleus 5 gebruikte ik accu's. Heb nooit een nieuwe hoeven te kopen. Heb dus 5 jaar met dezelfde accu's gedaan. Dat vind ik wel een voordeel. Met deze Kanso heb ik wel een voorraad aan batterijen meegekregen. Volgens mij goed voor twee jaar. Daarna zou je ze zelf moeten aanschaffen. Sommigen hadden het erover om dat terug te kunnen vragen aan de verzekering of belasting. Met mijn gehoorapparaten heb ik dat nooit vergoed gekregen. Waarom nu wel? Ga dat wel even informeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten