woensdag 20 juli 2011

Een tip voor lekker lezen op vakantie over een meisje die een CI krijgt.

Waargebeurd verhaal van Fiona Bollag ; 'Het meisje dat uit de stilte kwam'

Dit is de geschiedenis van een meisje dat niets hoort. Of eigenlijk: niets hoorde. Fiona Bollag kwam doof/ernstig slechthorend ter wereld en leerde op jonge leeftijd liplezen. Op haar zestiende krijgt ze echter als een van de eersten een nieuw implantaat, waarmee haar hersenen geluiden kunnen omzetten en waardoor ze kan horen. Plotseling leeft Fiona in een compleet andere wereld. Want hoe beangstigend is het om van de ene op de andere dag muziek of voorbijrazend verkeer te horen?
Fiona beschrijft op invoelbare wijze wat een geschenk het is om voor het eerst in je leven te kunnen horen, maar ook hoe rustig en vertrouwd de jaren in stilte waren. Opeens moet ze wennen aan een wereld waarin geluid overal aanwezig is: achtergrondgeluiden, emoties in stemmen, getik van de regen. Mooie geluiden, maar ook verwarrende geluiden en geluiden die afleiden. Fiona's bijzondere verhaal mag worden gehoord: het is een positieve noot voor iedereen die met een kleinere of een grotere handicap moet leven.


Dit boek heeft mij aangegrepen. Ik heb dit boek in 2 dagen uitgelezen!
Veel herkenbare situaties/ervaringen over hoe ze zich staande weet te houden in de horende wereld. En de onbegrip van horenden over hoe doven/slechthorenden zich voelen in vooral groepssituaties.

2 opmerkingen:

  1. Krijg maar geen reacties geplaatst, dus probeer ik het maar als anoniem.

    Ja mooi boek hè, ik heb m ook. ;-)

    Dus het duurt nog even eer jij aan de beurt bent, ach die tijd kom je ook wel weer door hoor ;-) succes

    BeantwoordenVerwijderen